Rodzaje przyjęć - Wyposażenie gastronomii, sprząt gastronomiczny, urządzenia gastronomiczne

Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzaje przyjęć


Rodzaje przyjęć i ich organizacja

Gościć można się różnie, korzystając z różnorodnych tradycji przyjmowania gości. I tak, przyjęcie może odbywać się tradycyjnie, na siedząco przy jednym lub kilku stołach. Mamy wówczas do czynienia z bankietem zasiadanym. Ale rozmawiać i jeść można również na stojąco. Tradycję bankietów stojących stworzyli Anglicy. Amerykanie natomiast skorzystali z jednego i drugiego i stworzyli przyjęcia, na których siedzi się, chodzi i stoi, czyli mieszane.

Bankiety angielskie, czyli stojące

Przyjęcie tego typu odbywa się wczesnym popołudniem i trwa nie dłużej niż 2 godziny. zaczyna się od poczęstowania gości lampką wina, którą wznoszą toast. Taki sposób goszczenia cechuje się swoistą swobodą. Żaden z gości nie ma przypisanego miejsca przy stole. Wszyscy mogą przemieszczać się i swobodnie nawiązywać rozmowy. Obowiązkiem gospodarza jest przywitanie wchodzących i pożegnanie wychodzących gości. Bankiety na stojąco są coraz bardziej popularne. Coraz częściej zastępują one tradycyjne polskie biesiady przy stole. Forma ta cieszy się powodzeniem zwłaszcza w biznesie. Przyjęciami po angielsku podkreśla się wagę podpisywanych kontraktów i umów, wagę jubileuszy, osiąganych sukcesów rocznic itp. Imprezy takie często otwierają różnorakie eventy handlowe i kulturalne. Bankiety na stojąco nie przewidują spożywania dań ciepłych. Kelnerzy roznoszą tace, na których są zimne napoje i drinki oraz niewielkie przekąski.

Aperitif

Aperitif, to najkrócej mówiąc lampka wina podawana jako osobna uroczystość. Można połączyć go z przyjęciem zasiadanym i wtedy stanowi początek całej imprezy. Aperitif może być również końcem wydarzenia, na przykład serwowany ważnym gościom po spotkaniu z dziennikarzami. To nie wszystko, bo lampka wina może być też przerywnikiem na przykład spektaklu teatralnego. Oprócz wina, aperitif składa się z innych napojów sporządzanych na bazie alkoholi, koktajli oraz przegryzek w postaci migdałów, orzeszków czy paluszków. Bogaty aperitif, to także maleńkie kanapeczki zwane tartinkami.

Cocktail party

Cocktail party, po polsku przyjęcie koktajlowe organizuje się po południu, czas przyjęcia to mniej więcej 2 godziny. Na tego typu przyjęcia wysyła się zaproszenia. Na zaproszeniach muszą być podane godziny rozpoczęcia i zakończenia imprezy. Dzięki temu goście wiedzą kiedy mogą przyjść i kiedy powinni udać się do domów. Goście powinni otrzymać zaproszenia jakieś dwa tygodnie przed imprezą. Nie muszą potwierdzać przybycia. Przyjęcie koktajlowe nie wymaga specjalnego stroju. Można przyjść prosto z pracy o ile zapraszający nie zaznaczy w zaproszeniu, jaki strój jest mile widziany. Goście są witani i żegnani przez gospodarza. Przyjęcie koktajlowe to spotkanie nieco niższego szczebla. Organizuje się je na przykład dla dyplomatów niższej rangi. Cocktail, to świetna forma na spotkania promocyjne, z której korzysta wiele firm. Przyjęcia tego typu odbywają się w pustych salach. Nie ma tu miejsc do siedzenia, a jedynie stoły, na których stoją tace z kanapkami, orzeszkami, ciasteczkami, migdałami itp. Goście mogą tu odstawiać brudne talerzyki i kieliszki. Zadaniem kelnerów jest natychmiastowe usuwanie zużytych naczyń ze stołów. Podczas przyjęcia, goście częstowani są zimnymi i ciepłymi przekąskami roznoszonymi na tacach. Ważny jest sposób serwowania przekąsek, tak by wygodnie spożywało się je w pozycji stojącej. Najczęściej są to małe kanapki lub porcje jedzenia na wykałaczkach. Przekąski podawane podczas przyjęcia koktajlowego powinny być zróżnicowane pod względem wyglądu, smaku, kształtu i zapachu. Najpopularniejszymi przekąskami na ciepło są maleńkie pizze, grzybki lub mięso w cieście, babeczki nadziewane mięsem lub grzybami, małe paszteciki itp. Roznosi się je na dużych tacach. Kelnerzy mogą również roznosić na tacach kawę i herbatę. Większe przyjęcia koktajlowe mogą składać się również z dań serwowanych w formie bufetu. Można też oferować bar obsługiwany przez kelnerów.

Przyjęcia mieszane

Przyjęcia mieszane, to tradycja amerykańska. Organizuje się je dla wyjątkowo ważnych gości i z ważnych okazji. W ten sposób celebruje się ważne rocznice i święta narodowe, a także wizyty na najwyższym szczeblu. To przyjęcia wieczorne, bo zaczynają się nie wcześniej niż o 20-tej. Goście witani są przez gospodarza. Na przyjęcia bufetowe w stylu amerykańskim wysyła się zaproszenia. Goście muszą potwierdzić przybycie i przyjść w kreacjach wieczorowych . W sali gdzie odbywa się impreza stoi bar oraz bufety zimne, ciepłe i deserowe. Bar serwuje napoje bezalkoholowe i wszystkie trunki. Goście częstują się potrawami, które da się spożyć na stojąco z użyciem jedynie widelca. Goście muszą mieć gdzie odstawić brudne naczynia. Do tego celu służą stoliki koktajlowe. W trakcie przyjęcia goście wznoszą toasty i mogą podziwiać występy artystów. Przyjęcia mieszane dają możliwość spożywania potraw na siedząco. Goście mogą zasiąść przy okrągłych stołach nakrytych obrusami i zastawami. Nakrycie składa się z małego talerzyka, kieliszka do wody i wina oraz serwetki. Sztućce trzeba sobie przynieść ze stołu z potrawami. Czasami dołącza się je do nakryć. Dobrym zwyczajem jest nie zasiadanie przy stołach przez pierwsze pół godziny przyjęcia. Miejsc do siedzenia nie musi być dokładnie tyle samo co gości. Nie ma bowiem zwyczaju zasiadać przy stołach przez cały czas, w końcu przyjęcie ma być mieszane. Poszczególne osoby przysiadają tam na jakiś kwadrans, po czym robią miejsce kolejnym. W międzyczasie kelnerzy sprzątają brudne naczynia. Bankiet mieszany ma to do siebie, że można kilkakrotnie zasiadać do stołu w różnym towarzystwie.

Najwyższa ranga przyjęcia angielskiego

Przyjęcie angielskie najwyższej rangi, to bankiet na stojąco. Początek godzina 20-ta, czas trwania około 3 godziny, kreacje wieczorowe. Gospodarz wita gości, na wstępie podaje aperitif. Przyjęcia tego typu organizowane są na okoliczność oficjalnych świąt, witania lub żegnania ważnych gości z zagranicy, znaczących zjazdów i konferencji. To świetna forma, gdy jest dużo gości, a sala niewielka. Centralną część sali zajmują stoły. Są wyższe i szersze od tych, jakie stosuje się na bankietach zasiadanych. Ustawia się je w rzędzie, w prostokącie, w kilku rzędach, w kształcie krzyża, w kształcie liter U, L, lub T. Można także tworzyć różne kompozycje ze stołów okrągłych. Bardzo ważne jest miejsce dla honorowych gości bankietu. Ich stół musi być dobrze widoczny i tak ustawiony, by goście nie stali do niego plecami.

Na sali muszą znaleźć się też stoły z zapasowymi nakryciami i miejscem do odstawiania brudnych naczyń. Nie ma foteli ani krzeseł, goście konsumują stojąc przy stołach lub chodząc. Stoły przykryte są gładkimi obrusami bankietowymi. Ich ozdobę stanowią przypinane specjalnymi klamrami marszczone falbany, które zwisają niemal do podłogi, kończąc się 9 cm od dołu. Obrusy są białe, a falbany mają kolory pastelowe. Stoły ozdabia się wszystkim, co podkreśla charakter bankietu. Są to na przykład wykonane z różnych tworzyw lub jadalne samoloty, zabytki itp. Na stołach ustawia się także świece i bukiety kwiatów. Na stołach znajduje się również zastawa z porcelany. Naczyń musi być dwukrotnie więcej niż gości, bo podchodząc do stołów goście biorą kolejne talerzyki, kieliszki itp. Talerzyki na zakąski stoją w stosach. W jednym stosie nie może być więcej niż 20 talerzy. Tuż obok znajdują się sztućce. Brzegi stołu powinny być puste, po to by goście mogli stawiać tam talerze, nabierać i rozdrabniać potrawy. Jeśli stoły główne są wąskie, nie stawia się na nich zbyt wielu naczyń. Stawia się je wówczas na stołach pomocniczych.

Napoje mogą być serwowane w barze lub roznoszone na tacach. Podobnie ma się rzecz z zimnymi i ciepłymi daniami. Można serwować je w bufecie lub roznosić po sali. Dania muszą być roznoszone w naczyniach zawierających pojedyncze porcje. Jeśli stoją na stołach, trzeba dołączyć do nich sztućce służące do nakładania. Trzeba również zadbać o to, by odpowiednim potrawom towarzyszyły odpowiednie dodatki. Goście powinni bez trudu zgadnąć, co i z czym jeść. Niezwykle istotny jest sposób ustawienia potraw w bufecie. W centrum stołu powinny stać duże półmiski, patery i naczynia, a po bokach mniejsze. Wszystko musi być ozdobione tak, by przykuwało wzrok i zachęcało do konsumpcji. Jeśli dania są płynne, obok nich powinny stać miseczki lub flaczarki. Wszystko, co podaje się na takim przyjęciu powinno dać się zjeść na stojąco i z użyciem jednego sztućca, to jest łyżki lub widelca. Eleganckim zwyczajem jest nakładanie ciepłych zakąsek przez kucharza ubranego odświętnie i reprezentacyjnie. Ogólnie przyjęte jest, że podczas angielskich przyjęć na stojąco goście sami nakładają sobie jedzenie i nalewają napoje.

W zależności od woli gospodarza, można te funkcje powierzyć kelnerom. Głównym zadaniem tych ostatnich jest jednak dbanie o to, by na stołach był ład i porządek, by nie stały na nich zużyte talerzyki, miseczki, kieliszki czy szklanki. Do obowiązków kelnerskich należy też uzupełnianie naczyń na stołach i poprawianie naruszonych dekoracji. Specjalni kelnerzy serwują gościom napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Zadania kelnerów w dużej mierze zależą od tego z jakim przyjęciem mamy do czynienia, czy na sali są bufety.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego